فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 42 (زمستان 1400)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 42 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده فاطمه امامی، سمیرا محمودی*، مجید یاسوری، علیرضا دربان آستانه صفحات 1-21

    مفهوم حس تعلق مکانی در میزان و نوع روابط بین افراد جامعه تاثیر می گذارد و این رابطه در گروه های اجتماعی که به مکان خاصی اختصاص دارند، باعث افزایش سرمایه های اجتماعی و اعتماد آنان می گردد. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل فضایی رابطه بین سرمایه اجتماعی و تعلق مکانی در مناطق روستایی شهرستان رودبار است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر رویکرد توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق، روستاهای استان گیلان واقع در شهرستان رودبار با تعداد 18 روستا و مجموع 2955 نفر جمعیت می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است. تعداد نمونه ها با استفاده از جدول مورگان، 450 نفر تعیین شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که توزیع فضایی تعلق مکانی به صورت شمالی- جنوبی است و روستاهای مناطق مرکز به سمت جنوب غرب کم ترین حس تعلق و روستاهای شمال دارای بهترین وضعیت می باشند. در زمینه توزیع فضایی سرمایه اجتماعی نیز بهترین وضعیت را روستاهای واقع در بخش مرکزی و کم ترین توزیع فضایی را عمدتا جنوب غرب شهرستان و بخشهایی از جنوب شرقی را دربر می گیرد. یافته ها نشان داد، براساس ضریب تعیین R2، 1/78 درصد از واریانس سرمایه اجتماعی در خانوارهای روستایی مورد مطالعه، توسط 3 شاخص عملکردی، ادراکی و محیطی تعلق مکانی قابل تببین است. ضریب بتا (Beta) نیز حاکی از آن است که، شاخص ادراکی تعلق مکانی با بتای 550/0 بیشترین میزان تاثیر را بر سرمایه اجتماعی روستاهای مورد مطالعه داشته است. با این وصف می توان گفت، تعلق به مکان در بین خانوارهای روستایی عامل مهمی در شکل گیری پایه های ارتباطی استفاده کنندگان و محیط زیست می باشد که منجر به ایجاد محیط های با کیفیت در مناطق روستایی خواهد گردید. این حس می تواند زمینه مساعدی برای ایجاد دموکراسی مشارکتی فراهم سازد و اجرای برنامه های مختلف اقتصادی و اجتماعی را در اجتماع محلی با توفیق چشمگیری همراه کند و کیفیت زندگی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تعلق مکانی، جوامع روستایی، دلبستگی، شهرستان رودبار
  • وحید عیسی زاده، ابوالفضل قنبری*، خلیل ولیزاده صفحات 23-39

    حرارت سطح زمین یکی از شاخص های مهم در پژوهش مدل های تعادل انرژی در سطح زمین و فعل و انفعالت بین زمین و اتمسفر در مقیاس های منطقه ای و جهانی است. امروز تصاویر ماهواره ای در طول موج های مادون قرمز و قرمز حرارتی به دلیل پوشش وسیع، منبع اطلاعاتی مناسبی برای تهیه نقشه های حرارتی سطح آب و خشکی هستند. امروزه در شهرها پدیده جزایر حرارتی خسارات متعددی چه جانی و مالی به شهروندان تحمیل می کند و یکی از معضلات در شهرها به شمار می رود که برای بررسی و کنترل این پدیده می توان از تصاویر ماهواره ای مناسب استفاده کرد و بخش های آلوده شهر را شناسایی و مدیریت کرد، لذا هدف از این پژوهش، تهیه تغییرات صورت گرفته در ساخت و سازهای شهری و افزایش بی رویه ساختمان ها و رابطه آن ها با دمای سطح زمین با استفاده از داده های سنجنده های ETM, OLI ماهواره لندست در دو سال 2002 و 2019 برای شهر تهران است. در انجام این پژوهش از روش Gram_Schmidet که جهت تلفیق این تصاویر توسعه داده شده است، استفاده گردید و داده های دو سال 2002 و 2019 که همگی در فصل زمستان تصویربرداری شده اند، تهیه و مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. برای صحت سنجی روش و میزان دقت طبقه بندی نیز از شاخص های ضریب همبستگی، ضریب کاپا استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد؛ شاخص های VbSWIR_BI و IBI  بالاترین دقت را نسبت به سایر شاخص ها دارند؛ در حالی که نتایج شاخص VbSWIR_BI  تغییرات زمانی و مکانی شهر تهران را در یک نتیجه قابل قبول نشان می دهد؛ همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از طریق دمای سطح زمین، با افزایش ساخت و سازها افزایش دمای شهر تهران به مناطق شمالی و مرکزی شهر نیز کشیده شده است.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، شاخص طیفی، دمای سطح زمین، جزایر حرارتی، تهران
  • فاطمه محبی*، فرهاد حسینعلی، علی اصغر آل شیخ، امیرحسین کاظم صفحات 41-56

    آدمی در طول تاریخ همواره برای تامین نیازهای اصلی خود به محیط زیست خود متکی بوده است اما اثراتی را بر سرزمین به خاطر اعمال مدیریت ها و مداخلات درست یا نادرست وارد می‎نماید؛ به همین جهت، بررسی توان بوم شناختی برای توسعه آینده سرزمین اهمیت می یابد. از طرفی توسعه پایدار هنگامی محقق می شود که از سرزمین به تناسب ظرفیت های آن استفاده گردد.  این مسئله در حوضه آبخیز طالقان که دارای قابلیت های بالقوه فراوان و تنوع زیست محیطی است، اهمیت دوچندان دارد و شایسته است از این قابلیت ها به شکل بهینه استفاده شود. به همین منظور فرآیند ارزیابی بوم شناختی جهت تعیین مطلوبیت این حوضه برای گسترش کاربری های جنگلداری، اکوتوریسم گسترده و کاربری شهری و روستایی با استفاده از مدل تصمیم گیری چندمعیاره و GIS انجام گردید. فرآیند عملی پژوهش پس از مطالعات کتابخانه ای، جمع آوری و پردازش اطلاعات مورد نیاز آغاز گردید. تمامی معیار ها براساس مدل اکولوژیک دکتر مخدوم استخراج شد، میزان مطلوبیت هر معیار، جداگانه برای هر کاربری و با تشکیل تابع عضویت فازی به دست آمد؛ سپس با استفاده از نظرات کارشناسان و با به کار گیری روش تحلیل سلسله مراتبیAHP، وزن معیار ها تعیین شدند. در مرحله بعد عملیات همپوشانی نقشه های معیار کاربری بهینه انجام گردید و در نهایت محدودیت های حوضه آبخیز از آن خارج شدند. نتیجه نهایی به صورت نقشه هایی است که منطقه مورد مطالعه را برای توسعه انواع کاربری های مورد نظر ارزیابی کرده است. طبق نتایج به دست آمده 9% از مساحت حوضه برای توسعه شهری و روستایی، 5% برای کاربری اکوتوریسم گسترده و 86% برای کاربری جنگلداری مناسب است؛ همچنین 70% از مساحت حوضه برای توسعه شهری، 85% برای کاربری اکوتوریسم گسترده و 12% برای کاربری جنگلداری نامناسب ارزیابی شدند. توجه به نتایج به دست آمده می توان چنین تحلیل کرد که حوضه آبخیز طالقان با داشتن محدودیت به لحاظ دارا بودن شیب بالا، ارتفاع زیاد و پتانسیل  لرزه خیزی نسبتا زیاد، از لحاظ طبیعی قابلیت محدودی جهت توسعه در حوزه شهر و روستا و همچنین صنعت اکوتوریسم دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی بوم شناختی، حوضه آبخیز طالقان، GIS، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • هادی نیازی*، علی خدادادی، محمدجواد صفایی، فرامرز منتظر صفحات 57-73

    گردشگری به واسطه مزایا و منافع فراوانی که به همراه دارد امروزه از مهم ترین اهرم های توسعه اجتماعات محلی و روستایی است و توسعه و ترویج آن مورد توافق تمامی برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه روستایی است. چالش های فزاینده جوامع روستایی، اهمیت بالای گردشگری در توسعه اجتماعات محلی و توانمندی بالای روستاهای هدف گردشگری در جذب گردشگران، سه عنصر کلیدی برای توجه ویژه به برنامه ریزی توسعه گردشگری در روستاهای استان خراسان شمالی هستند. از این رو این پژوهش کمی و کاربردی  که با روش توصیفی تحلیلی و علی انجام گرفته است با هدف بررسی اثرات گردشگری بر اجتماعات محلی و توسعه روستایی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را همه سرپرستان خانوار هشت روستای هدف گردشگری استان خراسان شمالی تشکیل می دهد که در میان آن ها 383 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده اند. ابزار اصلی جمع آوری داده های مورد نیاز، پرسشنامه بوده که روایی و پایایی آن تایید شده است و برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارهای SPSS وAmos  استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد میانگین نمره اثرگذاری گردشگری بر جامعه محلی و میزبان با مقدار 195/3 در سطح 99 درصد اطمینان معنادار بوده و بالاتر از سطح متوسط است؛ همچنین نتایج بررسی وضعیت توسعه روستایی در محدوده مطالعاتی نشان داد میانگین محاسبه شده با مقدار 157/3، به صورت معناداری بالاتر از حد مبنا بوده است و سطح توسعه روستایی نیز بالاتر از حد متوسط ارزیابی شده است. نتایج مدل نهایی معادلات ساختاری برازش شده اثر گردشگری (متغیر مستقل) بر توسعه روستایی (متغیر وابسته) در روستاهای هدف گردشگری استان خراسان شمالی نشان داد مدل مذکور در سطح 99% اطمینان معنی دار است. در این مدل مقدار اثر کل 535/0 بوده و در مجموع، گردشگری توانسته است حدود 29% واریانس توسعه روستایی در محدوده مطالعاتی را تبیین نماید.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، اجتماعات محلی، گردشگری، روستاهای هدف گردشگری، خراسان شمالی
  • دیمن کاشفی دوست، عیسی ابراهیم زاده*، میرنجف موسوی صفحات 75-89

    ارزیابی توان اکولوژیک بخشی از فرآیند آمایش سرزمین است که براساس آن ظرفیت هر منطقه در راستای کاربری های خاص ارزیابی و براساس مولفه های علمی، میزان توان منطقه تعیین و درجه بندی می گردد. در این رویکرد توان اکولوژیک، فعالیت های انسانی در پهنه سرزمینی را در راستای قابلیت و استعداد هر منطقه در پی نیل به توسعه پایدار هموار می کند. از این منظر هدف از این پژوهش ارزیابی توان اکولوژیکی کاربری کشاورزی در استان آذربایجان غربی است. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی- تحلیلی است. جهت انجام این پژوهش با استفاده از لایه های اطلاعاتی و در محیط نرم افزار GIS عوامل موثر در ارزیابی توان اکولوژیکی تعیین، وزن دهی، ارزش گذاری و لایه های حاصل از آن ها ترسیم شد و درنهایت اقدام به تهیه نقشه توان اکولوژیکی حوزه مذکور گردید. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها بیانگر تفاوت در توان اکولوژیکی شهرستان های استان است. به طوری که در زمینه توان اکولوژیک کشاورزی؛ شهرستان های ارومیه، خوی، نقده، میاندوآب دارای بیشترین توان بوده که این برتری بیشتر به دلیل قرارگیری درشیب، خاک مرغوب، دما و بارندگی مناسب و فرسایش پذیری کم خاک است. در مقابل شهرستان های سردشت و چالدران کمترین توان را در این زمینه دارند؛ زیرا شهر سردشت به دلیل شیب زیاد و کوهستانی بودن، ارتفاعات صعب العبور و زمین های دره ای و غیر مسطح، پوشش گیاهی جنگلی، دمای هوای پایین و تعداد زیاد روزهای یخبندان و شهرستان چالدران به دلیل فرسایش پذیری زیاد و وجود مراتع فراوان، اراضی کوهستانی و بارش کمتر نسبت به سایر شهرستان های استان توان کشاورزی پایین تری دارند.

    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، توسعه منطقه ای، کشاورزی، آذربایجان غربی
  • حشمت الله عسگری*، صفورا جهانگیری صفحات 91-105

    اکوسیستم یکی از ارکان بنیادین زندگی بشر محسوب می شودکه  با پیشرفت و توسعه در جهان تغییراتی در آن به وجود آمده است. پدیده تغییر اقلیم که عمدتا مربوط به افزایش آلاینده های هوا در جو می باشند، از نمونه های بارز در این زمینه است. تغییر اقلیم عبارت است از هر گونه تغییرات در مولفه های اقلیمی از قبیل دما، بارش و باد که در طول چندین دهه اتفاق می افتد. مصرف حامل های انرژی عامل اصلی انتشار آلاینده های هوا بوده و از این طریق بر تغییر اقلیم اثر می گذارد؛ همچنین تغییر اقلیم هزینه هایی را بر بخش های مختلف اقتصاد دارد که افزایش مصرف انرژی از نمونه های آن است. از آنجایی که کشور ایران در سال های اخیر در معرض تغییرات شدید اقلیمی قرار گرفته و مصرف انرژی در بخش های مختلف اقتصادی آن رو به افزایش گذاشته و یکی از کشورهای مهم در زمینه انتشار آلاینده های هواست، لذا در این مقاله به بررسی علیت اثرات متقابل بین تغییر اقلیم و مصرف انرژی در بخش های مختلف اقتصادی پرداخته می شود. بدین منظور از داده های دما و بارش و مصرف انرژی 28 استان برای دوره زمانی 1395-1370 استفاده شده است. برای بررسی علیت دو طرفه بین تغییر اقلیم و مصرف انرژی کل در طول دوره زمانی از روش علیت تودا-یاماموتو که یک var تعدیل یافته است استفاده شده و همچنین برای بررسی علیت بین متغیرهای اقلیمی و استان های کشور در طول دوره زمانی مذکور از روش علیت گرنجر استفاده گردیده است. نتایج تخمین نشان داد که در طول دوره مورد بررسی علیتی دو طرفه بین تغییر اقلیم و مصرف انرژی در بخش های اصلی اقتصاد ایران وجود نداشته و تنها علیتی یک طرفه از تغییر اقلیم به سوی مصرف انرژی در بخش کشاورزی، خانگی و تجاری وجود دارد و همچنین برای استان های با دمای بالاتر از متوسط علیت دو طرفه و قوی تری بین مصرف انرژی و متغیرهای تغییر اقلیم (دما و بارش) وجود دارد و از سوی دیگر افزایش مصرف انرژی باعث افزایش میزان co2 جو می شود. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود به منظور کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش کارایی و بهبود کیفیت انرژی مورد بررسی قرار گیرد. بهینه سازی مصرف انرژی در بخش کشاورزی و ارایه محرک هایی در جهت استفاده بیشتر از انرژی پاک و تجدیدپذیر در این بخش مورد بررسی قرار گیرد. و همچنین سیاست گذاری برای کاهش اثرات تغییر اقلیم، به صورت استانی و با توجه به اقلیم استان مورد نظر انجام شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد، مصرف انرژی، تغییر اقلیم، ایران، علیت تودا-یاماموتو
  • امین فرجی ملائی*، فریبا صحنه صفحات 107-125

    یکی از مهم ترین و شایع ترین بحران های طبیعی که همواره زندگی جوامع انسانی را تهدید می کند، سیل است که به عنوان دومین حادثه پس از زلزله، بیشترین خسارت ها را به بار می آورد. کشور ما از این نظر، جزء ده کشور آسیب پذیر از بلایای طبیعی جهان به شمار می آید؛ چرا که در طی 90سال اخیر، 120000نفر از هموطنان مان بر اثر آن جان خود را از دست داده اند. با افزایش سوانح طبیعی، امروزه به مسئله آسیب پذیری و تاب آوری که میزان توان شهرها و مناطق را در برابر بلایا نشان می دهد، توجه جدی شده است. در این راستا هدف این پژوهش، بررسی تاب آوری شهری با استفاده از تحلیل فضایی در شهر آق قلا که بلوک های آماری آن از طریق مرکز ملی آمار ایران بر اساس سرشماری سال 1395 تهیه گردیده و 13شاخص در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی تعیین و نقشه های آن با استفاده از نرم افزار Arc GIS 10.4 و آزمون تحلیل لکه های داغ (Hot Spot) به منظور شناسایی بلوک های آماری محلات آسیب پذیر استخراج گردیده و مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در بلوک های آماری، شاخص های بیکاری، املاک رهن و استیجاری، جمعیت زنان، جمعیت زیر 9سال، بی سوادی، تراکم مساحت بلوک ها، مهاجرت، وضعیت سرپرست خانوار، نوع مصالح ساختمانی، مسکن غیراستاندارد و نوع سازه (اسکلت) ساختمانی تقریبا وضعیت مشابهی دارند و بیشترین محلات آسیب پذیر، محلات کل آباد، عیدگاه، دلیجه و حکیم آباد هستند و محلاتی مثل محمدآباد، خزانه به مراتب آسیب پذیری کمتری در مقایسه با این محلات داشته اند. اما از لحاظ شاخص های مساحت خانه های تا 200مترمربع که احداث گردیده بودند، محلات محمدآلق، طعنه و الیاس آباد، وضعیت بحرانی دارند و نیز شاخص جمعیت بالای 65 سال، محله دلیجه و بخش ه ایی از محلات خزانه، الیاس آباد و حکیم آباد، در معرض خطر و آسیب پذیری بیشتری قرار دارند و میزان تاب آوری در محلات نامبرده شده کمتر است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری شهری، مخاطرات طبیعی، شهر آق قلا، مدیریت بحران
  • کرامت الله زیاری*، سعید حاجی بابایی، کیانوش ذاکر حقیقی صفحات 127-142

    مدیریت رشد در شهرها با استفاده از اصول رشد هوشمند به اصلاح مسیرهای اقتصادی و اجتماعی می انجامد و به گسترش توسعه جدید شهری از طریق تثبیت و احیای محله های موجود می پردازد. در واقع رشد هوشمند یک تیوری برنامه ریزی است که بر جلوگیری از گسترش پراکنده شهر تاکید دارد. شهر همدان در دهه های اخیر با چالش های پراکنده رویی شهری مواجه بوده است. گسترش نامحدود بیرونی، زیستگاه های تجاری و مسکونی کم تراکم، توسعه جسته و گریخته و منفک، افزایش جمعیت شهری، افزایش مهاجرت روستا به شهر، ساخت و ساز در زمین هایی با خاک مرغوب کشاورزی در شمال محدوده، رویش سکونت گاه های غیر رسمی پیرامون محدوده شهر، افزایش اختلاف طبقاتی بین مناطق شهری از جمله این موارد بوده است. هدف این پژوهش برخورداری مناطق چهارگانه شهر همدان از شاخص های مختلف رشد هوشمند را مورد تحلیل و ارزیابی قرار می دهد. این پژوهش برحسب هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی است و از مدل تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس جهت تحلیل فضایی شاخص های رشد هوشمند شهری بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد منطقه 1 با میزان تلفیقی تاپسیس 7569/0 در رتبه اول (برخوردار) منطقه 2 با میزان تاپسیس 5143/0 در رتبه دوم (نیمه برخوردار) منطقه 3 با امتیاز تاپسیس 4669/0 رتبه سوم (محروم) و منطقه 4 با میزان تاپسیس 3136/0 در رتبه چهارم (محروم) هستند. بنابراین نحوه توزیع شاخص های رشد هوشمند در مناطق شهر همدان به شکل عادلانه ای صورت نپذیرفته است و بین مناطق شهر همدان اختلاف فراوانی وجود دارد. نتایج بدست آمده محاسبات سه گانه تراکمی جمعیتی، مسکونی و خالص مسکونی نشان می دهد جمعیت در نواحی 4 گانه شهر همدان طی سال های 1375 و 1395، نابرابر و نامتعادل توزیع گردیده است. به طوری که در محدوده های نزدیک به مرکز شهر همدان (میدان امام خمینی) و رینگ اول و دوم تراکم جمعیت بسیار زیاد بوده است و به تدریج در حاشیه شهر تراکم جمعیت کمتر بوده است.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، رشد هوشمند، تراکم، مدل تاپسیس، شهر همدان
  • سید اسحاق جلالیان صفحات 143-162

    استفاده دقیق از زمین و آب گامی موثر در کنترل فرسایش، تخریب خاک و توسعه کشاورزی است. سیل یکی از پدیده‌های طبیعی است که از گذشته‌ی دور زندگی انسان‌ها را تحت تاثیر قرار داده است. ایران به دلیل وسعت زیاد، اقلیم متفاوت و تغییر کاربری در بیشتر حوضه‌های آبخیز سیل‌های متعددی را تجربه کرده است. امکان‌سنجی و ارزیابی مناطق حساس به وقوع سیل گام اساسی در کنترل و مدیریت سیل و بهره‌وری از آن است. حوضه‌ی آبخیز گرگان‌رود در استان گلستان در سال‌های اخیر شاهد چندین سیل و به دلیل عدم مدیریت صحیح این پدیده خسارات جانی و مالی زیادی به ساکنین این منطقه وارد شده است. در این مطالعه بعد از شناسایی عوامل تاثیرگذار بر وقوع سیل در منطقه، (شیب، ارتفاع، نفوذپذیری، گروه‌های هیدرلوژیک خاک، پتانسیل تولید رواناب، شماره منحنی،فاصله از جریان، کاربری اراضی و پوشش گیاهی) وزن‌دهی و مقایسه دودویی بر اساس نظر کارشناسان و با استفاده از مدل تحلیل شبکه صورت گرفته است. در نهایت پتانسیل وقوع سیل بررسی شده و حوضه‌ی آبخیز به 5 کلاس خطرپذیری وقوع سیل تقسیم‌بندی شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که کلاس 1 و 2 (خطرپذیری بسیار زیاد و زیاد) در شرق، شمال شرق و جنوب شرق منطقه قرار دارد که 20% مساحت منطقه را در بر می‌گیرد. نتایج این تحقیق برای شناسایی مناطق با احتمال بالای وقوع سیل در حوضه‌ی آبخیز گرگان‌رود آماده شده و نقشه‌های تهیه شده جهت استفاده در سازمان‌های اجرایی (منابع‌طبیعی، جهاد کشاورزی، مدیریت بحران و...) به منظور برنامه-ریزی‌ و انجام عملیات برای کنترل سیلاب کاربردی خواهد بود.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، سیل، مدل تحلیل شبکه، حوضه آبخیز گرگان رود، استان گلستان
  • احسان خیام باشی، مسعود تقوایی*، حمیدرضا وارثی صفحات 163-183

    نظریه نوظهور «تاب آوری شهری» با نگاه جامع به همه ظرفیت های اجتماع، به سرعت در حال جایگزینی روش های ناکارآمد سنتی مدیریت بحران در رویارویی با تعدد و تنوع روز افزون فجایع در جهان است. هدف این پژوهش، با توجه به جایگاه مهم کلانشهر اصفهان در سلسله مراتب شهری، تحلیل وضعیت تاب آوری و تعیین عوامل اصلی و میزان اثرگذاری هر یک از آنها در ارتقاء تاب آوری اصفهان به وسیله مدلسازی ریاضی در قالب مدل EDRI، با تمرکز بر محیط مصنوع به ویژه مورفولوژی و آمایش شهری است. روش تحقیق: روش کلی پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، زیربنایی و کاربردی است. در این جهت، با گزینش و بومی سازی شاخص ها به روش مطالعات کتابخانه ای، در رویکردی جامع سه شیوه مستقل جمع آوری و ارزیابی داده، شامل «بررسی میدانی و آماری»، «مصاحبه خبرگان به روش دلفی» و «افکارسنجی خانوار»، با استفاده از روش های تحلیل آماری، همبستگی کانونی، آزمون T و «مدل رگرسیونی چند متغیره پیش بین تاب آوری»، به کمک نرم افزارهای SPSS و R مورد استفاده قرار گرفت. بررسی ها گویای همبستگی مناسب و مستقیم شاخص های عملیاتی مطرح، همچنین تاب آوری «کالبدی- فضایی» پایین تر از متوسط اصفهان با مقدار 66/2، به کمک طیف لیکرات پنج سطحی 1 (بسیارضعیف) تا 5 (عالی) است. پیشنهادها: بر اساس نتایج، اولویت نخست برنامه ریزی ارتقاء تاب آوری از نظر کسب پایین ترین امتیاز، حوزه «آمایش و مورفولوژی شهری» با مقدار 53/2 و پس از آن «شاخص برخورداری» با 61/2 و «کیفیت مسکن» با مقدار 69/2 می باشد. میزان تاثیر بهبود شاخص ها در ارتقاء تاب آوری، بر اساس «مدل رگرسیونی پیش بین تاب آوری» حاصل پژوهش نیز، با ضرایب تاثیر 264/0 برای شاخص «آمایش و مورفولوژی شهری»، 164/0 برای «کیفیت مسکن» و با اختلاف بسیار جزیی مقدار 162/0 درخصوص «شاخص برخورداری» موید همین اولویت بندی برنامه ریزی و اقدام از منظر وزن مولفه ها و همچنین اهمیت آمایش شهری در ارتقاء تاب آوری است.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، مدیریت بحران، آمایش شهری، مورفولوژی، شهر اصفهان
|
  • Seyedeh Fatemeh Emami, Samira Mahmoodi *, Majid Yasouri, Alireza Darban Astaneh Pages 1-21

    Everyone's sense of attachment to their home and place of residence can have a significant impact on rural communities. Location ownership among rural households is also an important factor in shaping user-environmental relationships that will lead to the creation of quality environments in rural areas. This research is an applied and descriptive-analytical approach with a sample size of 450 people from rural areas in Rudbar. The data collection tools used in this study included: library studies to collect information on research literature and then field research through observation and questionnaire. The statistical population of the study is Kurdish villages of Gilan province located in Rudbar city with 18 villages and total population of 2955 (based on Census 2016). Using Morgan table, 450 samples were selected. The reliability of the questionnaire was estimated to be 0.874 for the sense of placeholder indices and 0.915 for the social capital indices based on Cronbach's alpha. In this study, we used Kiiging method for zoning social capital and social capital. In other words, the method of data analysis is based on spatial statistics. The results show that the spatial distribution of attachment to the place is north and south, and the villages in the center to the southwest have the least attachment and the northern villages have the best situation. In terms of spatial distribution of social capital, the best situation is in the central part of the villages and the least spatial distribution in the southwest and to some extent in the southeast.

    Keywords: Social Capital, Location, Rural Communities, Attachment
  • Vahid Isazade, Abolfazl Ghanbari *, Khalil Valizadeh Kamran Pages 23-39

    Surface temperature is one of the important indicators in the study of models of energy balance at the surface and interactions between the earth and the atmosphere on a regional and global scale. Today, satellite imagery in thermal infrared and red wavelengths is a good source of information for water and land surface thermal mapping due to its extensive coverage. Today, the phenomenon of thermal islands in cities causes many human and financial losses to citizens. One of the problems in cities is that to study and control this phenomenon, you can use appropriate satellite images and identify and manage the infected parts of the city. Therefore, the purpose of this study is to prepare the changes made in urban constructions and the uncontrolled increase of buildings and their relationship with the ground surface temperature using the data of ETM and OLI sensors of Landsat satellite in 2002 and 2019 for Tehran. In this study, the Gram_Schmidet method, which was developed to combine these images, was used. And data for 2002 and 2019, all captured in winter, were prepared, analyzed and evaluated. Correlation coefficient and kappa coefficient indices have been used to verify the method and classification accuracy. The results show; The VbSWIR_BI and IBI indices have the highest accuracy compared to other indices while the results of VbSWIR_BI index show the temporal and spatial changes of Tehran in an acceptable result. Also, according to the results obtained through the surface temperature, with the increase in construction, the increase in temperature in Tehran has been extended to the northern and central regions of the city.

    Keywords: land use, Spectral index, surface temperature, Thermal Islands, Tehran
  • Fateme Mohebi *, Farhad Hossein Ali, AliAsghar Al-Sheikh, AmirHossein Kazem Pages 41-56
    Introduction

    Throughout history, human has always been relied on his environment to provide his basic needs. Defining suitable use to optimize utilization of land as well as prevention of land destruction by population increase may be a useful step to achieve the goals of sustainable development. For this manner, it is also necessary to consider the land potential. In order to fulfill the goal of sustainable development it is worth to use the capabilities of GIS to increase the speed and accuracy of the environmental assessment. In this study the capabilities of Taleghan watershed is processed to determine the utility of area. The activities which are accessed are expanding forestry applications, wide ecotourism and urban and rural use. In this research AHP as a powerful multicriteria decision making method was used.

    Materials and methods

    Implementation First, all the necessary information and essential maps were collected. After that based on Makhdoom’s ecological model for Iran, all the layers of each user was evaluated. Then, using fuzzy membership functions each map was fuzzified. Fuzzification of criteria map is the best way to consider the uncertainty lies in the maps.After this step, in order to determine the weight of each criterion by AHP method, questionnaires were designed that the preference of each criterion over the other for different uses was assessed by a number of experts in this field. Implementation of AHP was done in Expert Choice software which results in determining the weight of each criterion. Next, the weights assigned to the criteria maps in ArcGIS software. Finally forbidden area for developing land-uses was added to the process. Limitation layer for forestry uses includes residential and urban lands. The output of layers integration function is a map in which all points of utility construction are expressed numerically between 0-1.

    Conclusion

    According to the results 16% of the area is appropriate for urban and rural development, 8% for the user "wide ecotourism" and 44% is perfectly suitable for forestry. Also, 70% of the area of urban development, 85% for the user "wide ecotourism" and 12% for forestry has been quite favorable.

    Keywords: Ecological assessment, .GIS, Analytical Hierarchy Process, Taleghan watershed
  • Hadi Niazi *, Ali Khodadadi, MohammadJavad Safaee, Faramarz Montazer Pages 57-73

    Tourism, through its many benefits and benefits, is one of the most important levers of development for local and rural communities today, and its development and promotion is agreed upon by all rural development planners and policymakers. The increasing challenges of rural communities, the high importance of tourism in the development of local communities, and the high ability of tourism target villages to attract tourists are three key elements of special attention to tourism development planning in the villages of North Khorasan Province. Therefore, the present quantitative and applied research, which has been done by descriptive-analytical and causal method, has been conducted to investigate the impacts of tourism on local communities and rural development. The statistical population of the study consists of all household heads of eight villages targeted for tourism in North Khorasan province among which 383 persons are considered as statistical sample. The main data gathering tool was a questionnaire whose validity and reliability was confirmed and SPSS and Amos software were used for data analysis. The results show that the mean score of tourism impact on the local community and the host with a value of 3.195 at 99% confidence level is higher than the average level. The results of the study of rural development status in the study area showed that the mean calculated with 3.157 was significantly higher than the baseline and the level of rural development was also above average. The results of the final model of structural equations modeled the effect of tourism (independent variable) on rural development (dependent variable) in tourism target villages of North Khorasan Province showed that the model is significant at 99% confidence level. In this model, the total impact amount was 0.535, and overall, tourism accounted for about 29% of the variance of rural development in the study area.

    Keywords: Rural development, local communities, Tourism, tourism target villages, North Khorasan Province
  • Diman Kashefidust, Isa Ebrahimzade *, Mirnajaf Mosavi Pages 75-89

    Ecological capability assessment is part of the land preparation process by which the capacity of each area is assessed for specific uses and the area's capacity is determined and graded on the basis of scientific components. In this ecological approach, human activities in the territorial area pave the way for each region's capability and potential to achieve sustainable development. The purpose of this study is to evaluate the ecological potential of agricultural land use in West Azarbaijan province. This study is of applied purpose and of descriptive-analytical methodology. To do this research, using effective information layers and GIS software, effective factors in assessing ecological ability were determined, weighted, evaluated and their layers were drawn and finally an ecological power map was prepared. It was mentioned. The results of the analysis indicate the differences in the ecological potential of the provinces. In the field of agricultural ecological potential, the cities of Urmia, Khoy, Naghadeh, Miandoab have the highest potential due to slope, high soil quality, good temperature and rainfall and low soil erodibility. Be it. In contrast, Sardasht and Chaldaran cities have the least potential. Because of Sardasht city due to high slope and mountainous terrain, impassable highlands and valley and non-flat lands, forest vegetation, low air temperature and high number of frost days and Chaldaran city due to high erosion and abundant rangelands, lands Mountainous and lower rainfall have lower agricultural capacity than other cities in the province.impassable highlands and valley and non-flat lands, forest vegetation, low air temperature and high number of frost days and Chaldaran city due to high erosion and abundant rangelands, lands Mountainous and lower rainfall have lower agricultural capacity than other cities in the province.

    Keywords: Ecological capability, Regional Development, Agriculture, West Azerbaijan
  • HeshmatAllah Asgari *, Safoora Jahangiri Pages 91-105

    An ecosystem is considered to be one of the cornerstones of human life, with its evolution and development in the world. The phenomenon of climate change, which is mainly related to the increase of air pollutants in the atmosphere, is one of the most prominent examples in this regard. Climate change is any change in the climate component such as temperature, precipitation and wind that occurs over many decades. The use of energy carriers is a major contributor to the emission of air pollutants and thus affects climate change. Climate change also has costs for different sectors of the economy, which increase energy consumption from its examples. Since Iran has been exposed to severe climate change in recent years and energy consumption in its various economic sectors has risen and is one of the most important countries in the field of air pollutants emission, in this study, Investigating causality The interactions between climate change and energy consumption in different economic sectors are addressed. For this purpose, temperature and precipitation data and energy consumption of 28 provinces have been used for the period 1370 to 1395. To investigate the two-way causality between climate change and energy consumption, the Toda-Yamamoto causality method, which is an adjusted Var, is used. The estimated results showed that during the studied period, there is no causal relationship between climate change and energy consumption in the main sectors of Iran's economy, and there is only one-way uncertainty about temperature on energy consumption in the agricultural sector and energy consumption in the domestic and commercial sectors, And also for provinces with higher than average temperatures there is a stronger and more bilateral causality between energy consumption and climate change variables (temperature and precipitation), and on the other hand, increasing energy consumption increases the amount of 〖co〗_2(carbon dioxide) in the atmosphere

    Keywords: climate change, energy consumption, Toda Yamamoto Method
  • Amin Faraji *, Fariba Sahneh Pages 107-125

    One of the most important and most common natural disasters that has always threatened the lives of human communities is the flood, which is the second most damaging event after an earthquake. In this regard, our country is one of the ten most vulnerable countries in the world due to natural disasters, because over the last 90 years, 120,000 of our compatriots have died. With the increase in natural disasters, the issue of vulnerability and resilience that shows the power of cities and regions against disasters is becoming increasingly important today. The purpose of this study was to investigate urban resilience using spatial analysis in Aq Qala city whose statistical blocks were prepared through the National Statistics Center of Iran based on the Census of 1395 and 13 indicators in economic, social and economic dimensions. Anatomical maps and maps were extracted and evaluated using Arc GIS 10.4 software and Hot Spot Analysis to identify statistical blocks of vulnerable neighborhoods. The results show that in statistical blocks, unemployment indices, mortgages and rentals, female population, population under 9 years, illiteracy, immigration, household head status, type of building materials, nonstandard housing and type The building structures have a similar situation and most of them are Khelabad, Eidgah, Delijah and Hakimabad, and neighborhoods such as Mohammad Abad, Treasury, are much less vulnerable. But in terms of indices of houses up to 200 square meters that were built, the neighborhoods of Mohammad Aleqh, Tana and Eliasabad are in critical condition as well as the population index over 65 years old, Deliae district and parts of Treasury, Eliasabad. And Hakimabad are at greater risk and vulnerability, and the resiliency is lower in the areas mentioned.

    Keywords: ‌Resiliency, urban resiliency, Natural hazards, city of Aq Qala, crisis management
  • Saeed Hajibabaei, Kianoosh Zakerhaghighi Pages 127-142

    Physical-Spatial Analysis of Hamadan Urban Areas Based on Integration of Smart Growth Indicators. Urban growth management improves the economic and social paths using smart growth principles which surveys expanding new urban development through stabilizing and revitalizing existing neighborhoods. In fact, smart growth is a planning theory that emphasizes stopping the spreading of the city.This study aims to analyze and evaluate four regions of Hamadan city’s acquiring of different smart growth indicators. This study is applied research in terms of objective and descriptive in terms of method and the TOPSIS multi-criteria decision-making model is used for spatial analysis of urban smart growth indicators. This study is applied research in terms of objective and descriptive in terms of method and the TOPSIS multi-criteria decision-making model is used for spatial analysis of urban smart growth indicators. The results indicate that area one with TOPSIS combined score of 0.7569 ranked first (acquired), area two with TOPSIS score of 0.5143 ranked second (semi-acquired) area three with TOPSIS score of 0.4669 ranked third (deprived) and area four with TOPSIS score of 0.3136 ranked fourth (deprived). Therefore, the distribution of smart growth indicators in Hamadan city has not been fairly distributed, and there is a great difference among the Hamadan city districts so that there are all types of acquired, semi-acquired and deprived zoning in the four districts of Hamadan. In addition, population distribution indicates that the population density has been very high in the areas close to the city center of Hamadan (Imam Khomeini Square) and the first and second rings, and the population density has gradually decreased in the outskirts. Keyword: urban sprawl, smart growth, density, topsis model, hamedan

    Keywords: urban sprawl, Smart Growth, Density, Topsis Model, Hamedan
  • seed Isaac jalaliyan Pages 143-162

    Accurate using of land and water is the effective step in controlling the erosion, soil ruin and developing the agriculture. Flood has been one of the existed phenomenon in the nature which human has been seen since the past. Iran, because of wide area, different climates and change landuses in most watersheds, has increasingly experienced severe floods. Feasibility study of flood and evaluating the sensitive place prone to flood is the main step for controlling and managing the flood and utilizing it. Gorganroud Basin in Golestan province, that is one of the areas which has experienced several floods during the last years, and because of mismanagement, it has caused to several life and property losses to the residents of this area. In this study After identifying effective factors in flood hazard (slope, digital elevation model, permeability, Soil hydrologic group, Runoff potential, Curve number, distance from the stream, land use, vegetation cover density), criteria and subcriteria weight were calculated using pairwise comparisons and experts’ comments as well as ANP. Watershed flood hazard potential was zoned and finally, the watershed was categorized into five classes based on flood hazard risk. The results of flood hazard risk zonation indicate that classes 1 and 2 (very high and high risk) are generally located in North, North East and South East areas and include about 20% of the region. the results of the study were supplied for recognizing the area with high possibility of flooding in Kaleybar Chay basin and the provided maps will be used in executive organizations (governorate, natural resources, …) for logistics planning and controlling the flood.

    Keywords: Feasibility, flood, ANP, Gorganroud Basin, Golestan province
  • Ehsan Khayambashi, Masoud Taghvaei *, Hamidreza Varesi Pages 163-183

    The Emerging Theory of Urban Resilience, With a Comprehensive Look at All Community Capacities, is Replacing Inefficient Traditional Crisis Management Methods. This study investigates its resistance with regard to the important position of Isfahan metropolis in Iran's urban hierarchy, focusing on artificial environment, especially urban morphology and planning. In this regard, after selection and localization of the indices, in a holistic approach, three independent evaluation methods, including "field and statistical survey", "interviewing experts using Delphi method" and "family opinion survey using 1990 questionnaires", were used for resilience analysis. The methods of statistical analysis, canonical correlation and multivariate regression and SPSS and R-aided software were used. Surveys show a direct and appropriate correlation between the proposed and resilient indicators of "physical-spatial". The studies also show that the resilience values in the "physical-spatial" dimension of the Isfahan metropolitan area are close to average with values of 2.66. We used a five-level Likert scale of 1 (very low) to 5 (excellent). Also, based on the results, the first priority in planning resilience in terms of quantity is the "physical-spatial" dimension and in this dimension, the "Urban planning and morphology" Index, with a score of 2.53, tops the resiliency planning agenda. After that, the "accessibility index" comes in second with a value of 2.61 and finally the "quality of housing" area with a value of 2.69 is in the third priority of planning. The coefficients of the indexes in the "Resilience Predictive Regression Model" with 0.264 for the "Urban planning and morphology" index, 0.164 for the "Housing Quality Index" and with a very low difference, 0.162 for the "Accessibility Index", the same Results Confirms ranking in terms of the weight of the indicators. These results underscore the central role of 'urban planning' in promoting resilience of cities in the event of crises.

    Keywords: Urban Resilience, crisis management, Urban planning, morphology, Isfahan